Angelica Eriksson – sommelier på Falkenberg Strandbad tipsar om sommarens bästa viner.

J

ag har alltid haft ett stort intresse för dryck i alla dess former men vin framför allt. Därför gjorde jag slag i saken 2009 och utbildade mig till sommelier. Förutom en fantastisk grund att stå på har det även gett mig otroligt nyttiga verktyg för att kombinera mat och dryck.

Jag började jobba på Falkenberg Strandbad i april 2014 som servitris i restaurangen. När jag senare fick chansen att bli hovmästare hoppade jag på direkt. Därefter har det utvecklats till att jobba som bröllopskoordinator för att senare ta över som sommelier och dryckesansvarig. Och här är vi nu! Hoppas vi ses i sommar!

Sommar är rosévinstider! Jag kan dricka rosévin året om men det är på sommaren man verkligen känner att utbudet blommar ut med allt från lätta och blommiga Provence-roséer till de kralliga, fylliga och färgstarka vinerna. Det doftar sommar-succé!

Här nedan hittar ni tio av mina rosa favoriter samt nyheter som definitivt kommer att drickas i sommar.

Miraval

Kändisvin var det här. Och den här är väldigt bra. Brad Pitt och Angelina Jolie är kändisarna som står för denna lätta och friska Provencerosé. Lätt bäriga och örtiga toner som passar fint både till balkonghänget och sommarens goda, grillade fisk.

Artikelnummer – 99111/Pris – 185 kronor

Meinklang Prosa

Kaxig österrikare som förutom massa smak även bjuder på lite bubblor i glaset. Massor av tropiska toner, jordgubbar och röda äpplen. Servera gärna till grillade grönsaker. Varför inte till bakad spetskål med färsk citron och parmesan?

Artikelnummer – 74015/Pris – 109 kronor

Whispering Angel

Åter i Provence, på Chateau D’Esclans som gör det ganska hypade vinet Whispering Angel som kickstartade ”Rosé renässansen”. Urexemplet på det vi förknippar med en Provence-rosé. Torrt, med massor av härligt blommiga toner, mineral och grapefrukt. Vi rör oss i top-roséterritorium så här kör vi på med en klassiker – Salade Niçoise!

Artikelnummer – 51703/Pris – 209 kronor

Brancaia Rosé

Vi reser vidare till Italien och Toscana. Brancaia är känt för sina fantastiska röda supertoscanare som verkligen satt Casa Brancaia på kartan. 2014 gjorde man första rosén på 100% Merlot och vinet visar sig från sin bästa sida med inslag av röda vinbär, örter och rabarber. Passar perfekt till fisk och fågel eller varför inte testa det till lufttorkad skinka och färska fikon.

Artikelnummer – 95006/Pris – 145 kronor

Gustave Lorentz Pinot Noir Le Rosé

Vi är i Alsace, mot tyska gränsen. Där hittar vi denna überfruktiga och fräscha rosé. Med smaker som hallon, jordgubbar, persika och en frisk fläkt av örter kan man inte gå fel här. Passar till lättare kötträtter, sallader och pasta.

Artikelnummer – 74148/Pris – 129 kronor

Umanthum Rosa

Här har vi ett riktigt rosa vin, djupt rosa med fruktiga inslag av granatäpple, jordgubbar och kryddor. Lite fylligare som gör att det passar fint till både till den grillade köttbiten som till fisken.

Artikelnummer – 93700/Pris – 159 kronor

Josetta Saffiro Rosé

Barnsligt gott, vuxengodis… Ja, kalla det vad du vill men gott är det i alla fall. Sprängfyllt med jordgubbar och apelsintoner som passar perfekt till sommarens godaste sallader.

Artikelnummer – 72448/Pris – 129 kronor

Tornatore Etna Rosato

Italien, Sicilien, Etnas norra sluttningar och Nerello Mascalese. Druvan Nerello Mascalese är den blå druvan som används till både rött och vitt vin eller som här till rosé! Här hittar vi rökiga mineraler, körsbär och jordgubbar som avslutas med toner av syrlig grapefrukt. Jag tror den passar perfekt till grillade betor med chèvre.

Artikelnummer – 93592/Pris – 159 kronor

Jurtschitsch Rosé

Med ett namn man knappt vågar uttala är denna härliga rosé gjord på Zweigelt. Frisk och sprängfylld med toner av röda vinbär, smultron, hibiskus och körsbär. Testa till vietnamesiska vårrullar med limemarinerade räkor!

Artikelnummer – 5600/Pris – 129 kronor

Ribas Rosat

Trevligt rosé från Mallorca gjort på de inhemska druvorna Manto Negro, Callet och Gorgollassa. Inbjudande med toner av jordgubbar och hallon, en viss mineralitet och en lång eftersmak! Passar perfekt på balkongen eller till lättare fisk- och skaldjursrätter.

Artikelnummer – 79361/Pris – 179 kronor

Ingen sommar utan bubbel säger jag! Vissa trender har (tack och lov) kommit och gått och vissa består… och vissa återuppstår!

Champagne, Cava, Prosecco, Spumante, Sekt, Pet-Nat… ja, det är en bubbeldjungel därute! Vad ska man välja?

Man kan vara säker på en sak – vilket bubbel man än väljer att hälla i glaset kommer varje sommardag kännas som en dag att fira!

Special Club Champagne

Var ska jag börja? Jag älskar Special Club! Sjukt bra champagne till en väldigt rimlig peng. I dag är det 29 vinodlarmedlemmar i Club Trésors de Champagne som kan lansera sin champagne under varumärket Special Club. Jag har druckit en del av dem och har ännu inte provat någon jag inte tyckt om! De är komplexa med massor av äppeltoner, citrus och mineraler.

Artikelnummer – Finns många att välja på. Sök på Special Club på Systembolagets hemsida.

Pris – mellan 480 och 650 kronor.

Biutiful Cava Rosé NV

Ingen sommar utan rosébubbel! I detta vin på 1005 Garnacha blandas fina bubblor med smaker som citrus, örter, smultron och röda vinbär. En av mina favoriter i sommarvärmen! Avnjut detta till sommarens grillade grönsaker. En grillad Caesarsallad någon?

Artikelnummer – 79606/Pris – 132 kronor

Biutiful Cava Brut Nature NV

Är man inte ett fan av rosébubblor finns en minst lika bra vit cava från samma producent. I denna knastertorra cava hittar vi smaker av färsk persika, vita blommor, mineral och frisk citrus. Den ska serveras iskall. Kan få vem som helst att längta bort till lata dagar på stranden! Passar fint till maträtter med pilgrimsmussla och skaldjur.

Artikelnummer – 75786/Pris – 132 kronor

K Vintners Pop Up Sparkling Wine

Mannen bakom detta vin är ingen mindre än Mr. Charles Smith – en vinvärldens “rockstjärna” på kort tid. Förutom kärleken till vin har han ytterligare en stor passion i livet – musik! Han spenderade ett decennium i Danmark som rockbandsmanager innan han reste hem till USA 2001 för att grunda K Vintners. Detta vin är ett av många i hans portfölj och i denna 100% Chardonnay blandas smaker så som päron, gula plommon, mineral och citrus i munnen. Kul tillskott till minglet i sommar!

Artikelnummer – 95790/Pris – 189 kronor

Tête nat Pétillant Naturel

Ingen sommar utan Pet Nat! Detta biodymaniska bubbel görs med metoden “Méthode Ancestral” där man inte har en andra jäsning på flaska. Istället buteljerar man vinet innan det jäst klart och kolsyran får helt enkelt bildas medan jäsningen slutförs på flaska. Detta lätta och friska bubbel visar upp härliga toner av mogen stenfrukt, honung och mineraler. Bubbel som passar perfekt till en lagrad Gruyère eller annan ost med bra sälta.

Artikelnummer – 90403/Pris – 179 kronor

Contratto Millesimato Pas Dosé

Skulle nog gissa på att det är så nära man kommer champagne i Italien. Utvecklade smaker som torkade aprikoser, nötter, gula äpplen och rostat bröd. Gjord på Pinot Noir och Chardonnay som ytterligare bidrar till champagne-feelingen. Knäck upp några ostron och ge mig ett glas!

Artikelnummer – 92658/Pris – 219 kronor

Hambledon Classic Cuvée

En klassisk “champagne” gjord i England! Hambledon grundades redan 1952 och är Englands äldsta kommersiella vingård i bruk. Elegant och mineraligt med inslag av röda äpplen, mogen citrus och smördeg. Passar perfekt för lata dagar i solen eller vid poolen. Till lättare rätter med skaldjur eller vit fisk.

Artikelnummer – 71307/Pris – 469 kronor

Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva

Ännu en cava. Ännu en Brut Nature… men det är ju så gott! Knastertorr cava med friska toner av äpple, lime och päron. Eko-certifierat och veganvänligt. Plocka fram denna till den där grillade fisken eller ta ett glas eller två på minglet innan middagen.

Artikelnummer – 7470/Pris –115 kronor

Langlois Crémant de Loire Brut

Klassisk Crémant á la Loire! Vingården grundades 1885 och i dag drivs företaget, som ägs av Champagnehuset Bollinger, av Michel Villedey. Torr, frisk och härligt rund! Häll upp, ta en klunk och njut av päron-, grapefrukt och syrlig äppleton. Passar fint till minglet där de goda lagrade ostarna kommer fram.

Artikelnummer – 7404/Pris – 149 kronor

Sant’Agata Paltrinieri

Ingen lista är komplett utan rött bubbel! Härligt bärigt och pärlande med toner av viol, jordgubbar och röda vinbär. Kommer passa perfekt till en antipasti med lagrade ostar och charkuterier!

Artikelnummer – 71557/Pris – 149 kronor

Vad ska man fylla glaset med om man tröttnat på bubbel och rosé?  Mjukt och bärigt eller fylligt och stramt? Lätta och friska eller smörigt fylliga? Vitt, rött, blått (skojar!).

Valen är oändliga men här nedan hittar ni några av mina favoriter i sommarvärmen!

Brancaia TRE

Oj! Oj! Här har vi rödpang som passar året om. Brancaia med Barbara Widmer i spetsen har kommit att bli en av mina favoritproducenter. I flaskan hittar vi toner av mörka körsbär, hallon och örter. Vinet passar lika fint till den där krämiga pastan som till sällskapsdryck i sommarsolen.

Artikelnummer – 75505/Pris – 139 kronor

Folklore Albariño

Älskar Albariño! För att höra till denna prisklass får man väldigt mycket vin för pengarna. Det är hög syra, friskt och fruktigt med toner av gröna äpplen, vita blommor och tropisk frukt. Njut på uteplatsen medan du väntar på att grillen ska få den där perfekta glöden. Glöm inte att spara ett glas till fisken från grillen bara! Servera med goda kalla såser och matiga sallader.

Artikelnummer – 6263/Pris – 99 kronor

The Butcher Pinot Noir

Pinot, pinot, pinot! Kan det vara världens bästa druva? Här har vi en smakrik österrikare som visar massor av fatkaraktär, skogshallon, jordgubbar och peppriga toner. Passar bäst lite sval i en stor kupa till sommarens kötträtter eller bara som han är.

Artikelnummer – 70521/Pris – 169 kronor

Kung Fu Girl Riesling

Charles Smith har gjort det igen! Vitt, stilla, Riesling! Ett av mina ”go to”-viner. Uppskattas av de flesta och har du tröttnat på grillen och är sugen på en kryddstark wok eller thai-curry kommer denna passa som handen i handsken. Vinet har toner av gröna äpplen, ananas och lime. En riktig smakbomb!

Artikelnummer – 2690/Pris – 142 kronor

7 Fuentes

Vi åker vidare till Spanien och Kanarieöarna! Den vulkaniska jordmånen ger vinet den där rökiga och mineraliga tonen som så många gillar. Vinet besitter smaker som mörka frukter så som körsbär och mogna jordgubbar tillsammans med peppriga och örtiga toner. Passar särskilt bra till rätter med fläskkött men de örtiga tonerna gör att man inte ska vara rädd för att även matcha med smakrika lammrätter.

Artikelnummer – 2763/Pris – 149 kronor

La Chablisienne Petit Chablis

Torr och mineralisk! Härligt frisk syra som ackompanjeras av smaker som krusbär, krispigt gula äpplen och citrus. Skippa champagnen till ostronen och ta ett glas Chablis istället vetja! Passar även fint till grillad vit fisk med sommarfräscha tillbehör – eller varför inte testa den till sushi?

Artikelnummer – 5585/Pris – 139 kronor

Seghesio Sonoma Zinfandel

Västkusten, bästkusten! Det gäller inte bara här hemma utan även för vinet i denna flaska. Otroligt fint fruktigt och smakrikt! Plommon, björnbär, choklad och vanilj. Hörde jag smakbomb? Passar bra till smakrika grillade rätter av lamm och nötkött.

Artikelnummer – 22562/Pris – 223 kronor

Meinklang Naken Grüner Veltliner

Klunkabiliteten är hög här… Härligt syrligt med massor av fruktiga toner! Äpplen, päron, mogen aprikos och så ett pepprigt avslut. What’s not to like? Passar till lätta skaldjursrätter eller pocherad fisk med citronvelouté.

Artikelnummer – 70361/Pris – 119 kronor

The Chocolate Block

Boekenhootskloof i Swartland är producenten till denna röda blend. Här hittar vi smaker som björnbär, svarta vinbär, plommon och choklad. Härligt örtiga toner och fin fatkaraktär! Côte de Bouef, entrecôte, picanha – ja du väljer vilket kött som hamnar på grillen. Servera gärna med grillade grönsaker och smakrika såser.

Artikelnummer – 2086/Pris – 249 kronor

Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Nya zeeländsk smakexplosion! Grundades 1985 och var bland de första vinerierna i Marlborough. Här hittar vi massor av krusbärstoner, kiwi, melon och färsk lime. Bassar bäst en varm sommardag vid poolkanten. Passar även till karamelliserade grönsaker, rätter med getost, ostron eller rätter med timjan och salvia som lyfter de örtiga tonerna i vinet.

Artikelnummer – 82623/Pris – 279 kronor

At your service

PABLO BAEZ – HEAD CHEF PÅ BELLORA

Sommarens kräftpasta presenteras av Hotel Belloras Pablo Baez. Mama mia som Pablo skulle säga!

ALI HAGHIGHI – PORT DU SOLEIL & CHERI-LEE

Ali blandar otvunget och självsäkert de senaste beatsen med såväl Håkan som Michael Jackson. De här listorna är sprängfyllda med kärlek.

HILDA – VINNAREN AV HELA SVERIGE BAKAR

Hela Sveriges Hilda Kirkhoff visar hur du bakar en riktigt smarrig rabarberkaka att bjuda på.

Angelica tipsar om sommarens viner

Angelica – den vintokiga sommelieren på Falkenberg Strandbad – tipsar om sommarens bästa viner.