sommarcocktails med Anton

Säg hej till Anton Windmar, Bar Manager på Ellery.

”Ända sen jag serverade mina föräldrar O’boy med tabasco i, från en garderob med en Stiga-hockeyspelskartong som bardisk i 10-års åldern så har jag vetat att det var bartender jag ville bli.  Både det smakmässiga/kreativa och det dagliga gästbemötandet är varför jag älskar mitt jobb. När jag tänker på sommarcocktails drar mina tankar direkt åt färsk frukt, lite högre syra, och framför allt bubbel. Efter en lång svensk vinter är vi många som suktar efter solen och hänget runt grillen med en fördrink i handen, eller hur?
Efter jobb runtom i Sverige och utomlands så har jag nu landat på Ellery Beach House. Jag vet att Ellery kommer bli den självklara sommardestinationen i Stockholmsområdet i sommar och vi har så ofantligt mycket skoj planerat för er.
Hoppas att vi ses i vimlet på Ellery i sommar!”

Namn

Anton Windmar

Bar manager

Bar Manager Ellery Beachhouse

Ålder

31

Bor

I Uppsala

När jag tänker på sommarcocktails drar mina tankar direkt åt färsk frukt, lite högre syra, och framför allt bubbel. Efter en lång svensk vinter är vi många som suktar efter solen och hänget runt grillen med en fördrink i handen. Här är två drinkar som passar alldeles utmärkt både före och efter sommarmiddagen.

Watermelon 75

  • 25ml ljus rom
  • 15ml färskpressad citronjuice
  • 20ml sockerlag*
  • 1st stor skiva vattenmelon utan skal
  • 80ml bubbel
  • Is
  • Vattenmelon för garnering

Utrustning som krävs: Shaker, sil och finsil (går även att nyttja en gymshaker och en tesil).
Allt utom bubblet ska ner i shakern tillsammans med massa is (använd alltid mer is än du tror är nödvändigt). Hur du skär vattenmelonen är inte så noga då den ska skakas sönder totalt.

Skaka otroligt hårt i 6–8 sekunder. Sila genom finsil till ett highball (ett högre glas) med massa is (återigen, mer is än du tror här). Toppa upp med bubbel och rör om lätt med en sked. Garnera med en trevlig melonbit.

*Sockerlag: Lika delar socker som vatten, kör i blender eller värm lätt tills upplöst.

Alkohofritt alternativ

Alkoholfritt alternativ

  • 35 ml färskpressad citronjuice
  • 40 ml sockerlag
  • 1 stor skiva vattenmelon utan skal
  • 80 ml alkoholfritt bubbel
  • Is
  • Vattenmelon för garnering
  • Tillvägagångssätt: Samma som ovan.

Champagne old fashioned

  • 40 ml blended scotch
  • 30 ml champagne cordial*
  • 2 dashes orange bitters
  • 1  dash saltlösning*
  • Is
  • Jordgubbar till garnering

Utrustning som krävs: Rörglas (går bra med den ena delen av shakern eller en gymshaker även här), barsked eller lång sked, sil.

Häll i allt i ditt rörglas och fyll upp med is hela vägen. Rör detta tills du nått en lagom urvattning. En guideline för en drink som denna kan vara 25–30 varv.

Sila upp i ett rocksglas (ett lågt glas) med en stor isbit alternativt fyll glaset med vanlig is. Garnera med en snyggt skuren jordgubbe.

*Champagne cordial: Ta det eventuellt avslagna bubblet från kvällen innan då du gjorde en Watermelon 75 och värm upp snabbt med hälften så mycket socker som avslaget bubbel. Det behöver inte koka upp, bara sockret hinner lösa upp sig. Håller i kylen i minst 2 veckor.

*Saltlösning: Lös upp 1 del salt med 4 delar vatten under lätt uppvärmning. Kan ersättas med en nypa salt i drinken.

Överkurs: Om du i stället för jordgubbar till garnityr vill testa att göra jordgubbslädret på bilden:

Purea 225g jordgubbar och 50g socker med stavmixer. Sprid ut jämnt på silikon-bakmatta (någon millimeter tjockt). Torka i ugnen på 75 grader i 4 – 5 timmar. Känns så att lädret är torrt men flexibelt, då är det klart.

At your service

PABLO BAEZ – HEAD CHEF PÅ BELLORA

Sommarens kräftpasta presenteras av Hotel Belloras Pablo Baez. Mama mia som Pablo skulle säga!

Pablos favoritpasta

ALI HAGHIGHI – PORT DU SOLEIL & CHERI-LEE

Ali blandar otvunget och självsäkert de senaste beatsen med såväl Håkan som Michael Jackson. De här listorna är sprängfyllda med kärlek.

Ali´s topp 3 playlists

HILDA – VINNAREN AV HELA SVERIGE BAKAR

Hela Sveriges Hilda Kirkhoff visar hur du bakar en riktigt smarrig rabarberkaka att bjuda på.

Hildas rabarberrutor

Angelica tipsar om sommarens viner

Angelica – den vintokiga sommelieren på Falkenberg Strandbad – tipsar om sommarens bästa viner.

Sommarens vintips