Frida & Nicolina

Grillsommar

cooking with Frida & Nicolina från MJ’s

F

rida och Nicolina har mycket gemensamt med varandra. Båda har sedan barnsben stått bredvid i köket  – nyfikna, doftande och smakande – och följt arbetet.

Båda älskar att sätta grönsaker i fokus på tallriken. Båda har visat framfötterna i TV4:s Kockarnas Kamp – det som skiljer dem åt är att Frida är uppväxt i skånska myllan och Nicolina i de småländska skogarna.

Frida Nilsson har även vunnit Skånska Gastronomi-priset samt Årets Stella på Stella-galan.

Nicolina var en av 16 kockar som gick vidare i Årets Kock i våras.

Aubergine

Yoghurt, dukkah, koriander

Majskolv

Majonnäs, parmesan, Espelettepeppar

Rotselleri

Eldad smörsås, örter

MJs
På MJs har vi sedan dag ett fokuserat på grönsaken på tallriken i samarbete med en lokal stadsodlare i Rosengård.
Detta i kombination med höga och tydliga smaker som vi oftast tar från Medelhavet – exempelvis harissa, salt citron, olivolja eller salvia.

Hållbarhet
Ett enkelt steg i att minska klimatavtrycket är att öka mängden grönsaker på tallriken och dra ner på portionsstorleken på det animaliska proteinet. Bara att gå från 150g per person till 120g – gör stor skillnad på ett år!

Recepten
Våga fokusera på grönsakerna till grillen i sommar, mycket roligare och intressantare.
Man kan mer eller mindre lägga allt på grillen, när man grillar exempelvis en gurka försvinner mycket vatten och smaken av gurkan kommer fram.
Samma princip gäller alla grönsaker – så testa er fram och hitta er favorit!

Peace, love and cooking!

Frida Nilsson & Nicolina Karlsson

Aubergine med yoghurt, dukkah, koriander
  • 1 st aubergine
  • 1 dl yoghurt, turkisk eller grekisk
  • 1 msk olivolja, extra virgin
  • 1 msk sesamfrö, svart
  • 1 msk solrosfrö
  • 2 msk valnötter
  • 2 msk hasselnötter
  • 1 nypa spiskummin
  • 1 nypa chili flakes
  • 1 nypa korianderfrö, mald
  • Salt
  • Koriander
  1. Tänd grillen och låt det bli en bra glöd, tar minst 30 minuter.
  2. Lägg på auberginen, sköljd och hel. Auberginen ska vändas med jämna mellanrum och få ordentlig färg runt om (nästan lite bränd).
    Det tar ca 20 minuter för den att bli klar, beroende på storlek, testa med en kniv så att den är mjuk i mitten. Ta av från grillen och låt svalna några minuter.
  3. Ta fram en stekpanna och ställ på gallret (eller inne på spisen) låt bli varm och tillsätt sedan frö och nötter. Rosta gyllene, tillsätt sedan spiskummin, chili och korianderfrö – rosta lite till så smaken av kryddorna förstärks, smaka av med salt.
  4. Dela auberginen längst med och ringla på lite olivolja och salta.
  5. Klicka på yoghurten på snittytan på auberginen och garnera med dukkahmixen och färsk koriander efter tycke och smak (våga ta mycket). Passar som tillbehör till en grillad vit fisk, kyckling, fläsk eller varför inte tillsammans med falafel – som vi älskar i Malmö!
Majskolv med majonnäs, parmesan, Espelettepeppar
  • 2 st färska majskolvar
  • 1 st ägg, eko
  • 1 tsk Sherryvinäger
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 2 dl matolja
  • Salt
  • Svartpeppar från kvarn
  • 0,5 dl riven parmesan
  • 1 krm Espelettepeppar,
  • alternativt rökt paprikapulver (stark)
  1. Tänd grillen och låt det bli en bra glöd, tar minst 30 minuter.
  2. Knäck ägget i en bunke, tillsätt vinäger, senap, salt och peppar – vispa tjock med ballongvisp.
  3. Droppa i lite matolja, lite i taget tills all olja är monterad i ägget. Tillsätt parmesan och smaka av med salt och ev. mer vinäger.
  4. Doppa majskolvarna i vatten. Lägg majsen direkt på glöden alternativt på gallret nära glöden.
  5. Grilla majsen runt om och låt blasten bli lätt bränd.
  6. Ta av från grillen och låt svalna lite, dra av blasten på majskolven.
  7. Kleta in majsen med parmesanmajonnäsen och salta och krydda jämt med Espelettepeppar.

Det ultimata sommarsnackset! Topping och smaksättning går att experimentera med i det oändliga. Exempelvis parmesan och tryffel, limeskal och chiliflakes, dragon och kapris m.fl. Go crazy!

Rotselleri med Eldad smörsås & örter
  • 1 st rotselleri, sköljd och tvättad
  • 300 g smör
  • 2 st äggula
  • 1 st citron, eko
  • 0,5 dl örter; dill, gräslök, körvel, ramslök etc.
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja, Extra virgin
  • Tänd grillen och låt det bli en bra glöd, tar minst 30 minuter.
  • Lägg rotsellerin direkt på glöden alt. på gallret närmast glöden. Rotsellerin ska grillas ordentligt och bli svart runt om, så vänd med jämna mellanrum, tar ca 1 h för den att bli mjuk i mitten, beroende på storlek. Ta av rotsellerin när den är klar, låt svalna ca 5 minuter.
  • Lägg smöret i en stor kastrull, plocka kol bitar från glöden med en pincett och lägg direkt i smöret. Var lite försiktig för det kommer att fräsa till och ryka. Låt smöret smälta, sila sedan bort kolbitarna.
  • Lägg äggulan i en kastrull, pressa i citronen, salta och peppra – vispa över indirekt värme på grillen. Äggsmeten ska bli tjock men också komma upp lite i temperatur, ca 60 grader.
  • Droppa i det eldade smöret lite i taget under konstant vispning. När allt smör är i vispat, smaka av med salt och ev. mer citron.
    Skär av det ”värsta” svarta på rotsellerin, klyfta upp den, salta och ringla över lite olivolja.
  • Servera rotsellerin med den eldade smörsåsen och massor med örter.

Det här passar utmärkt till kyckling eller fisk från grillen. Såsen är god till de flesta grönsaksrätter, använd till sparris och du har en superhärlig förrätt.

At your service

PABLO BAEZ – HEAD CHEF PÅ BELLORA

Sommarens kräftpasta presenteras av Hotel Belloras Pablo Baez. Mama mia som Pablo skulle säga!

ALI HAGHIGHI – PORT DU SOLEIL & CHERI-LEE

Ali blandar otvunget och självsäkert de senaste beatsen med såväl Håkan som Michael Jackson. De här listorna är sprängfyllda med kärlek.

HILDA – VINNAREN AV HELA SVERIGE BAKAR

Hela Sveriges Hilda Kirkhoff visar hur du bakar en riktigt smarrig rabarberkaka att bjuda på.

Angelica tipsar om sommarens viner

Angelica – den vintokiga sommelieren på Falkenberg Strandbad – tipsar om sommarens bästa viner.