Jonas Stenberg

Boktips i sommar

Upptäck

gör som JONAS STENBERG – upptäck nya världar

Jonas Stenberg – medgrundare och partner till ESS Group och 10 destinationer, några nattklubbar och ett antal restauranger. Gift med Maja, tvåbarnsfar, ständigt i rörelse, aldrig färdig. Drömmer om att bli hockeyproffs.

Hur hinner han läsa böcker undrar nyfiken? Att försvinna in i litteraturens ljuvliga värld är en av de viktigaste resorna man kan göra. För från böckernas värld plockar man inspiration, kraft och insikt. Så att läsa är inte bara en hobby för Jonas, det är en essentiell del av hans vardag. Att läsa är att besöka en destination där allt kan hända och allt är möjligt – precis som på Jonas hotell och restauranger.

Sträckläsa på semestern

Shantaram av Gregory David Roberts

En riktig, äkta rövarhistoria. Den påstås vara sann och om det är så, så är det helt otroligt, men om allt är påhittat, så är det nästan ännu mer otroligt. Låt dig inte avskräckas av omfånget. Den är nästan 1 000 sidor, men den kommer att sluka dig och innan du vet ordet av är du djupt inne i Bombays labyrintiska undre värld, och vidare bär det hän. Låt äventyret skölja över dig!

Illusionisten av John Fowles

En ung, välutbildad brittisk man hamnar på en isolerad grekisk ö. Där möter han en grekisk mångmiljonär med fäbless för psykologiska experiment. Det är 60-tal, men andra världskriget är fortfarande dallrande nära och den grekiska mytologin blommar. Vad är sant och vad är skådespel?

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón

Totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.

Flyga drake av Khaled Hosseini

Om du mot förmodan missat denna pärla, grattis till dig! Detta är en underbar bok! Det här är en av de oförglömliga historier som stannar kvar hos en i flera år, det är så starkt att allt du läser under en period efteråt känns tråkigt.

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Du kommer börja gråta

Biodlaren från Aleppo av Christy Lefteri

Varför vill man läsa en bok som få en att gråta? Det känns ju lite masochistiskt. Men så finns det böcker som känns viktiga, och då får man kanske tillåta att en tår eller två rullar ner för kinden. Biodlaren från Aleppo är en sådan bok. En vacker och gripande berättelse om att hitta tillbaka till livet och kärleken när man förlorat allt.

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

En roman för den som vill bli uppslukad av den stora berättelsen – djupt gripande, skoningslös och oförglömlig. Berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus. En måste bok, den förändrar ens syn på vänskap och stannar kvar. Kanske bästa och viktigaste boken jag läst.

Skratta

Berglins guld av Jan och Maria Berglin

Om du mot förmodan missat denna pärla, grattis till dig! Detta är en underbar bok! Det här är en av de oförglömliga historier som stannar kvar hos en i flera år, det är så starkt att allt du läser under en period efteråt känns tråkigt.

Populärmusik i Vittula av Mikael Niemi

Humor har som bekant ett bäst före-datum, men den här boken från 2001 är alltjämt i tryck och den är det roligaste som någonsin kommit ur Tornedalen. En uppväxt på sextio- och sjuttiotalet som är vrickad och innerst inne lite sorglig, men så är det med humor och humorn är det du tar med dig efter läsningen.

Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper

Den här boken har blivit film, men boken är förstås mycket bättre. Otrohet, brustet hjärta, fyra vuxna syskon, skruvade familjerelationer och en sju dagar lång shiva för en död far. Mörker, hjärta och humor i perfekt balans. Gillar du den här så har du fler böcker av Jonathan Tropper att se fram emot.